
4-6 porcji
- 1 opakowanie Bezmięsnego Boczku
- 2 kg dojrzałych pomidorów malinowych
- 1 duża czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 3 ogórki gruntowe
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- ½ bagietki, najlepiej na zakwasie (może być lekko czerstwa)
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- sok z ½ cytryny
- 100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
- sól do smaku
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1 kostka wegańskiego sera a'la feta
- garść płatków migdałów, podprażonych na suchej patelni
Pokrój pomidory, paprykę oraz cebulę w grubą kostkę. Ogórki pozbaw pestek (najłatwiej wydrążyć je łyżeczką) i również skrój. Wszystkie warzywa umieść w dużym garnku, zasyp solą i odstaw na min. 30 minut aż puszczą soki. Po tym czasie zmiksuj je wstępnie, dodaj porwaną na kawałki bagietkę, cukier oraz sok z cytryny. Zblenduj na gładką masę. Powoli, ciągle miksując, wlewaj oliwę, aż chłodnik stanie się idealnie kremowy. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw zupę do lodówki do schłodzenia przez minimum 1-2 godziny. Przed podaniem każdą porcję chłodnika udekoruj dwoma plasterkami Bezmięsnego boczku, pokruszoną fetą i płatkami migdałów.
Autorka przepisu: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl
