Odważ się być bez!
Chłodnik pomidorowy z boczkiem
94.jpg

4-6 porcji

  • 1 opakowanie Bezmięsnego Boczku
  • 2 kg dojrzałych pomidorów malinowych
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ bagietki, najlepiej na zakwasie (może być lekko czerstwa)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sok z ½ cytryny
  • 100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól do smaku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 kostka wegańskiego sera a'la feta 
  • garść płatków migdałów, podprażonych na suchej patelni

Pokrój pomidory, paprykę oraz cebulę w grubą kostkę. Ogórki pozbaw pestek (najłatwiej wydrążyć je łyżeczką) i również skrój. Wszystkie warzywa umieść w dużym garnku, zasyp solą i odstaw na min. 30 minut aż puszczą soki. Po tym czasie zmiksuj je wstępnie, dodaj porwaną na kawałki bagietkę, cukier oraz sok z cytryny. Zblenduj na gładką masę. Powoli, ciągle miksując, wlewaj oliwę, aż chłodnik stanie się idealnie kremowy. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw zupę do lodówki do schłodzenia przez minimum 1-2 godziny. Przed podaniem każdą porcję chłodnika udekoruj dwoma plasterkami Bezmięsnego boczku, pokruszoną fetą i płatkami migdałów.

Autorka przepisu: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium