Odważ się być bez!
CEBULOWA ZE SKWARKAMI Z BOCZKU
34.jpg

 

CEBULOWA ZE SKWARKAMI Z BOCZKU

Składniki

  • 1/2 paczki Bezmięsnego Boczku,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 1 kg cebuli,
  • 4 owoce jałowca,
  • 3 listki laurowe,
  • ok. 800 ml gorącej, przegotowanej wody,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego,
  • 3 łyżki syropu z agawy,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1/3 łyżeczki cząbru,
  • 1/3 łyżeczki tymianku,
  • sól czosnkowa i pieprz młotkowany do smaku,

Cebulę kroimy w piórka i przelewamy wrzącą wodą aby odrobinę zmiękła. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę. Podsmażamy ją przez 5 minut, po czym wlewamy do rondla 200 ml wody i gotujemy na średnim ogniu. Czekamy aż woda odparuje i powtarzamy czynność aż do momentu kiedy cebula wystarczająco zmięknie. Powinno nam to zająć mniej więcej 40 min.

Po upływie tego czasu dodajemy ocet, syrop i sos sojowy. Karmelizujemy cebulę przez następne kilka minut (na nieco większym ogniu) i wlewamy bulion. Doprawiamy i zagotowujemy. W międzyczasie zajmujemy się boczkiem. Kroimy go w drobną kostkę i podsmażamy na suchej patelni aż się przyrumieni. Dodajemy do zupy i podajemy. 

Przepis: Dominika Ozimek

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium