Wracamy z trzecim przepisem na pizzę, ale tym razem w innym wydaniu. Wielki, drożdżowy pieróg brzmi jak marzenie? Oto przepis na wegańskie calzone z sosem bolońskim - uwaga, ten smak będzie Ci się śnił po nocach!
Składniki:
- opakowanie Bezmięsnego Sos Bolońskiego
- ciasto na pizzę - domowe (przepis tutaj) lub gotowe
- pół szklanki passaty pomidorowej
- garść cherry pomidorków
- pół białej cebuli
- 1 papryczka chili
- tarty ser wegański
- oliwa do posmarowania calzone
- listki bazylii
Przygotowanie:
1. Przygotuj ciasto na pizzę lub skorzystaj z gotowego. Uformuj ciasto w kształt jajowatego koła.
2. Całość, poza rantami, posmaruj passatą, a następnie wyłóż na nie Bezmięsny Sos Boloński. Na połowę ciasta wyłóż warzywa, całość posyp serem.
3. Złóż ciasto na pół, zamykając składniki w środku i uformuj je w kształt dużego pieroga. Nakłuj w kilku miejscach ciasto i posmaruj je oliwą. Piecz ok. 15 minut w 200 stopniach. Smacznego!
Autor zdjęć i przepisu: Konrad Bryc @trustmeitsvegan