2 porcje
na burgery:
- 2 Bezmięsne Burgery
- 4 plasterki Bezmięsnego Boczku
- 2 plasterki sera (wegańskiego lub zwykłego)
- ok. 50 g kimchi
- 2 plastry pomidora malinowego
- 2 okrągłe bułki
- olej do smażenia
na majonez:
- 3 łyżeczki jasnej pasty miso
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- pół szklanki mocno schłodzonego, niesłodzonego mleka sojowego
- pół szklanki oleju rzepakowego
- łyżeczka łagodnej musztardy
- łyżeczka octu jabłkowego
- szczypta pieprzu
- pół łyżeczki czarnej soli kala namak (nadaje jajeczny posmak)
Żeby przygotować majonez, wlej do wysokiego naczynia albo blendera kielichowego mleko, dodaj musztadrę, ocet, pieprz i czarną sól. Zacznij intensywnie miksować, a po chwili bardzo cienką stużką rozpocznij wlewanie oleju. Jeśli wlejesz olej za szybko, majonez może się nie ściąć! Po wlaniu całego oleju konsystencja powinna być już "majonezowa". Odstaw do lodówki na pół godziny. Wymieszaj z miso i syropem klonowym i wstaw do lodówki na czas przygotowania burgerów.
Rozgrzej dużą patelnię grillową. Na sucho podpiecz na niej połówki każdej bułki. Zdejmij z patelni. Posmaruj ją odrobiną oleju i na dużym ogniu zgrilluj na niej z obu stron plasterki boczku oraz burgery. W międzyczasie na dolne części bułek rozłóż po połowie kimchi. Następnie połóż gorącego burgera, na nim ser, który powoli zacznie się rozpuszczać, następnie boczek i pomidora. Górne połowy bułek posmaruj hojnie miso-majonezem, zamknij burgery i w każdego wbij długą wykałaczkę, która pomoże mu stabilnie się trzymać.
Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl