
1 porcja
- Duża bułka hamburgerowa
- 60 g Bezmięsnego Gyrosu lub Kebaba
- 20 g pieczarek + szczypta tymianku i rozmarynu, łyżeczka oleju
- Duża garść rukoli
- Gruby plaster wegańskiego sera żółtego
- 10 g czerwonej cebuli
- 10 g cukru
- 0,5 łyżki octu winnego
- Opcjonalnie gałązka rozmarynu
- Przygotuj konfiturę: cebulę pokrój w cienkie piórka i zagotuj razem z cukrem i octem. Gotuj przez pół godziny, co jakiś czas mieszając. Na koniec możesz dodać świeży rozmaryn.
- Przygotuj pieczarki: oczyść i pokrój w cienkie (ok. 2 mm) plasterki, upiecz z dodatkiem tymianku i rozmarynu.
- Kebaba smaż na chrupiąco przez ok. 4 minuty na suchej patelni.
- Podgrzej bułkę z serem, w środku ułóż kebab, pieczarki, rukolę i konfiturę. Możesz dodać ulubiony sos. Podawaj z frytkami.
Autorka przepisu: Klara Siemianowska
Zdjęcie: Konrad Bryc