Lato odeszło i długo nie wróci - przy takiej szarówce za oknem lubimy poczuć trochę słońca dzięki kuchni rodem z lipca. W dobrze wyposażonych warzywniakach nadal można znaleźć różne odmiany pomidorów, dlatego dziś proponujemy danie lekkie, zdrowe i bardzo słoneczne: burgery z patelni grillowej w towarzystwie kolorowej salsy oraz sałatki z awokado. Mniam!
Składniki na 2 porcje:
- paczka Bezmięsnych Burgerów
- na salsę: pół żółtego pomidora, pół czerwonego pomidora, pół szalotki, 3 łyżki kukurydzy, 2 ząbki czosnku, garść posiekanej natki pietruszki/kolendry, sok z połowy cytryny, świeży pieprz i sól, łyżka oliwy z oliwek
- sałatka z awokado: 4 garści rukoli, pół dojrzałego awokado, pół zielonego ogórka bez skórki, oliwa, sól i pieprz, połówka cytryny do wyciśnięcia
1. Pomidory i szalotkę pokrój w kostkę. Czosnek zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę. Wymieszaj wszystkie składniki salsy i odstaw ją do lodówki.
2. Awokado pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Wymieszaj z pozostałymi składnikami sałatki.
3. Przygotuj burgery, smażąc je na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po ok. 4 minuty z obu stron. Podawaj ze schłodzoną salsą i sałatką. Smacznego!
autor zdjęć i przepisu: Konrad Bryc @trustmeitsvegan