4 porcje
- 1 opakowanie Bezmięsnego Gyrosa
- 200 g kaszy bulgur
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 duże pomidory lima lub malinowe
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
- sok z 1 cytryny
- szczypta soli
- ¾ łyżeczki mielonego kuminu
- ½ łyżeczki chili
- sól, pieprz czarny do smaku
Bulgur przygotuj według instrukcji na opakowaniu (ugotuj lub namocz przez noc).
Pęczek szparagów zblanszuj, czyli zanurz we wrzątku na 2-3 minuty, aby pozostały jędrne i intensywnie zielone. Ostudź w wodzie z lodem od razu po wyjęciu z garnka, następnie pokrój na kawałki „na jeden gryz”. Główki pozostaw w całości.
Gotową kaszę spulchnij widelcem, dodaj szparagi, pokrojone w kosteczkę pomidory (całe oprócz miąższu z pestkami), jeszcze drobniej posiekaną cebulę, natkę pietruszki, oliwę, sok z cytryny oraz sól, kumin i chili. Wymieszaj. Na koniec dodaj opakowanie Bezmięsnego Gyrosa i połącz razem całą sałatkę. W razie możliwości odstaw ją na kilka godzin, aby smaki się przegryzły (najlepiej przygotować z wyprzedzeniem!). Po tym czasie spróbuj, w razie potrzeby dopraw do smaku i podawaj.
Autorka przepisu: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl