Najprostszy na świecie wegański twarożek przygotujesz ze... słonecznika! Potrzebujesz tylko kilku składników i 5 minut wolnego czasu. Aaa i blender! On też się przyda!
Składniki:
- 2 plastry Bezmięsnej Szynki Ziołowej
- 3/4 szklanki nasion słonecznika
- sok z połowy cytryny
- łyżka płatków drożdżowych
- 4 łyżki siekanego szczypiorku
- wrzątek do zalania nasion
- 1/5 szklanki mleka sojowego
- sól i pieprz
- ulubione pieczywo
Przygotowanie:
1. Nasiona słonecznika zalej wrzątkiem i pozostaw na ok. 20 minut.
2. Po tym czasie przepłucz je zimną wodą i odsącz.
3. Zblenduj nasiona z sokiem z cytryny, drożdżami i przyprawami. Stopniowo dodawaj mleko sojowe, by twarożek miał idealną konsystencję.
4. Dodaj do twarożku szczypiorek i przygotuj kanapki: posmaruj pieczywo twarożkiem, połóż Bezmięsną Szynkę Ziołową i udekoruj z wierzchu dodatkowym szczypiorkiem i ulubionymi warzywami (świetnie pasuje ogórek małosolny).
5. Smacznego!
Nasza rada: eksperymentuj! Do twarożku dodaj koperek, pietruszkę, siekaną rzodkiewkę albo cebulę. Możesz też zakwasić go zalewą z ogórków kiszonych, zamiennie z cytryną.
Autor zdjęć i przepisu: Konrad Bryc @trustmeitsvegan