
1. Czym jest BezMięsny?
BezMięsny powstał w 2016 roku jako pierwszy w Polsce roślinny rzeźnik online, czyli sklep, w którym można kupić pyszne zamienniki mięsa. Nasze wyroby są polskim produktem, które tworzymy od podstaw według własnych receptur.
2. Kto stoi za BezMięsnym?
Założycielami BezMięsnego są bracia, Rafał Czech i Igor Sadurski. Żeby rozpocząć produkcję pysznych Bezmięs zorganizowali crowdfunding, który wsparło aż 1577 osób!
3. Czy produkty oferowane przez Bezmięsnego są w 100% roślinne?
Tak jest! Nasze produkty są w 100% roślinne. Oznacza to, że korzystamy wyłącznie z surowców wegańskich, niezawierających produktów odzwierzęcych! Co więcej, materiały potrzebne do wytworzenia i zapakowania produktów, takie jak osłonki, folie, kartoniki, etc. są również zawsze wegańskie.
4. Jak zostały opracowane receptury dla produktów Bezmięsnego?
Początkowo pierwsze receptury tworzył Igor i Rafał. Tak powstał Bezmięsny Boczek, Pepperoni, Szynka Ziołowa (dawniej zwana pieczenią), Kiełbaski Wiejskie, etc. Wraz z rozwojem Bezmięsnego podjęliśmy wspólnie z zakładem decyzję o zatrudnieniu dedykowanego technologa, który zajmuje się jakością oraz tworzeniem nowych receptur dla marki Bezmięsny. Współpracuje on z Rafałem przy opracowywaniu i wdrażaniu receptur.
5. Jak dokonać zakupu?
Zamawianie naszych Bezmięs jest naprawdę proste! Wystarczy wrzucić do swojego wirtualnego koszyka upatrzone produkty (np. wybrany pakiet, Bezmięsny Boczek czy Bezmięsną Pepperoni), dokonać płatności za pomocą jednego z wygodnych sposobów, a następnie czekać na paczkę – aktualną informację o tym, kiedy planowana jest najbliższa wysyłka zawsze znajdziesz w zakładce Dostawa.
6. Masz problem z dokończeniem płatności?
Jeśli nie mogłaś lub nie mogłeś dokończyć procesu wpłaty, to nic się nie martw! Na mailu, który został podany przez Ciebie podczas składania zamówienia, znajdziesz link od operatora płatności Blue Media – przekieruje Cię do płatności za zamówienie. Uwaga! Ten mail lubi lądować w spamie :(
7. Jak wysyłacie swoje produkty?
Bezpieczeństwo transportu jest dla nas bardzo ważne! BezMięsa wysyłamy w specjalnych pudełkach termicznych, wraz z wkładem chłodzącym – dzięki temu wewnątrz paczki utrzymana jest odpowiednia temperatura. Wybraliśmy też taką usługę kurierską, dzięki której paczki są u zamawiającego już dzień po wysyłce!
Nasze zamówienia dostarczamy w styroboxach, co gwarantuje utrzymanie odpowiedniej temperatury podczas transportu. Twoje zamówienie przyszło bez STYROBOXA? No worries! Oznacza to, że mamy możliwośc dostarczać do Ciebie za pomocą usługi DPD Food, która działa w wybranych lokalizacjach. Dzięki temu nie przerywamy ciągu chłodniczego i Twoje zamówienie jest bezpieczne w zwykłym kartonie!
8. Czy wysyłacie swoje produkty do Paczkomatów?
Korzystamy z najlepszej w naszym odczuciu dostępnej na polskim rynku formy dostarczenia paczki pod Twoje drzwi – Bezmięsa z czułością wożą kurierzy DPD oraz InPostu.
UWAGA! Jeżeli wybrałaś/eś dostawę kurierem InPost i zdecydujesz się na przekierowanie jej do Paczkomatu InPost - robisz to na własną odpowiedzialność. W takich przypadkach nie przyjmujemy reklamacji ze względu na zdatność do spożycia produktów, ponieważ nie mamy kontroli nad temperaturą, która panuje w Paczkomacie oraz nad tym, jak długo paczka się w nim znajduje.
9. Czy wysyłacie produkty za granicę?
Pandemia pokrzyżowała nam szyki i musieliśmy zawiesić do odwołania wysyłkę paczek za granicę. Ale mamy nadzieję wznowić wysyłki już niebawem!
10. Czy działacie tylko w Polsce?
Poza Polską nasze produkty znajdziesz pod marką Plenty Reasons – na ten moment w Wielkiej Brytanii, Estonii, Szwecji i na Węgrzech, ale sytuacja jest dynamiczna i obyśmy pamiętali o aktualizowaniu tego FAQ!
11. Gdzie są wytwarzane produkty oferowane przez Bezmięsnego?
Produkty wytwarzane są w zakładzie znajdującym się na Śląsku. Do produkcji Bezmięs dedykowana jest osobna, roślinna linia produkcyjna, co umożliwia zachowanie pełnej kontroli nad procesem przygotowania towaru i jego produkcji. Nasze Bezmięsa oraz surowce do ich produkcji przechowywane są w osobnych magazynach oraz chłodniach, żeby zminimalizować ryzyko wymieszania z innymi produktami spożywczymi, wytwarzanymi w zakładzie. Co więcej, właściciel Zakładu jest weganinem i sam zmierza do zmiany w kierunku produkcji wyłącznie roślinnych produktów spożywczych.
12. W jaki sposób jest kontrolowany proces produkcyjny oraz jakość gotowych produktów?
Każdy produkt regularnie badamy w akredytowanym laboratorium – przeprowadzane są badania mikrobiologiczne, badania przechowalnicze, a także wyrywkowa kontrola na obecność dna produktów odzwierzęcych. Podczas każdej produkcji ustawione są krytyczne punkty kontrolne (CCP) na wszystkich etapach procesu, aby wyeliminować produkty niepełnowartościowe, niedoważone, etc.
13. W których sklepach w Polsce można kupić produkty BezMięsnego?
Poza lokalnymi sklepami, nasze produkty znajdziesz w sieciach Auchan, Carrefour, Kaufland, Selgros.
14. Jaki jest termin przydatności do spożycia Bezmięs?
Bezmięsne mięsa mają około miesięczny termin ważności od dnia dostawy, o ile przechowywane są w warunkach chłodniczych. Także po otwarciu należy przechowywać je w lodówce – i spożyć jak najszybciej, ale z tym raczej nikt nie ma problemów. Ważne! Wszystkie nasze produkty świetnie nadają się do mrożenia!
15. Jak wykorzystać Bezmięsa w kuchni?
Nasze roślinne produkty można jeść jak ich tradycyjne odpowiedniki, czyli prosto z opakowania lub dodatkowo przyrządzone! Bezmięsa można smażyć, piec, dusić, a także mrozić. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań – gulaszu, pizzy czy tofucznicy, będą świetnie smakować też na kanapce! Możliwości jest mnóstwo, ale sporo osób i tak wybiera szybką drogę do szczęścia – w jednej dłoni trzyma opakowanie, a w drugiej widelec!
16. Jaki skład mają Wasze produkty?
Bazą dla naszych produktów jest białko pszenne i białko grochu – dzięki temu mają satysfakcjonującą strukturę i mnóstwo białka! Nie używamy sztucznych wzmacniaczy smaku ani konserwantów. Dokładny skład każdego produktu znajdziesz w jego opisie.
17. Czy Wasze produkty są bezglutenowe?
Na ten moment wszystkie nasze produkty zawierają gluten. Pracujemy jednak nad produktami nie zawierającymi w składzie pszenicy.
18. Czy Wasze produkty zawierają soję?
Do produkcji naszych wyrobów używamy między innymi mąki sojowej, sosu sojowego oraz tofu.
19. Dlaczego do Waszych produktów używacie mięsnych nazw?
Mięsne nazwy służą lepszemu zrozumieniu naszych produktów. Są kulinarnym drogowskazem, dzięki któremu wiadomo, do czego mogą być użyte. Dzięki temu od razu wiadomo, że Bezmięsne Pepperoni może posłużyć jako świetny dodatek do pizzy, Bezmięsny Boczek jako uzupełnienie porannego śniadania, a Żeberka jako danie główne niedzielnej uczty.
20. Po co osobom niejedzącym mięsa ich zamienniki?
Osoby niejedzące mięsa rezygnują z niego z różnych powodów. Są to na przykład powody etyczne, środowiskowe czy zdrowotne. Rzadko rezygnuje się z mięsa ze względu na jego smak i części osób tego smaku po prostu brakuje – tu pojawiają się nasze produkty. Są one także doskonałym rozszerzeniem roślinnej diety o wartościowe dodatki – nie tylko pod względem kulinarnym, ale też odżywczym. Swoje produkty tworzymy także z myślą o osobach ograniczających spożycie mięsa – wybór naszych produktów jest tak duży, że łatwo znaleźć coś dla siebie!
21. Czy zaopatrujecie w swoje produkty gastronomię i sklepy?
Oczywiście! Jeśli chciałabyś/chciałbyś, żeby nasze produkty pojawiły się w Twojej restauracji czy sklepie, to napisz do nas na lubie@bezmiesnymiesny.pl
22. Czy realizujecie nietypowe zamówienia dla klientów prywatnych? Potrzebuję dużo Bezmięs na imprezę lub wesele!
Jak najbardziej, fajnie że o nas myślicie przygotowując wiejski stół na wesele czy firmowego grilla! Ponieważ każde takie zamówienie trzeba wycenić indywidualnie, napisz do nas na lubie@bezmiesnymiesny.pl
23. Co to jest Bezmięsny LAB?
Odpowiadając na zapotrzebowanie klientów na nowe smaki i produkty w listopadzie 2021 roku otworzyliśmy w dziale R&D Bezmięsny LAB, dzięki któremu możemy testować oraz tworzyć nowe receptury. Tak powstały między innymi produkty grillowe oraz schab ze śliwką.