Odważ się być Bez... na talerzu!
Bezmięsne Kiełbaski Grillowe z dwoma autorskimi sosami
Bezmięsne Kiełbaski Grillowe z dwoma autorskimi sosami

 

Każdy wie, jak ugrillowac kiełbaskę. Naszym Bezmięsnym kiełbaskom na grillu starczą już 3-4 minuty, żeby były idealnie soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Żeby były jeszcze lepsze wystarczy podać je z dwoma, pysznymi wege sosami. Sprawdź jak je przyrządzić! 

Składniki:

- Bezmięsne Kiełbaski Grillowe

na sos śliwkowy:

- kilka śliwek, posiekanych lub 6 łyżki konfitury śliwkowej (najlepiej niezbyt słodkiej)

- pół łyżeczki sosu sojowego

- 4 łyżki brązowego cukru/ 2 łyżki syropu z agawy

- 3 łyżki soku z cytryny

- 1 średnia czerwona cebula, posiekana

- 1 łyżeczka startego imbiru

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżeczka ostrego sosu 

- pół łyżeczki wędzonej papryki

- 3/4 szklanki wody

na wegański sos tzatziki:

- 6 łyżek jogurtu roślinnego

- ⅓ kostki fety wegańskiej

- 1 duży ogórek

- kilka ząbków czosnku 

- sok z połowy dużej cytryny

- opcjonalnie: posiekany koperek, łyżka majonezu roślinnego

 

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki na sos śliwkowy połącz w rondelku z grubym dnem i duś, aż sos się zredukuje do pożądanej konsystencji, od czasu do czasu mieszając. Uważaj, aby nie przypalić sosu!

2. Tzatziki: ogórka dokładnie umyj i zetrzyj na tarce, osól i odciśnij najlepiej przez szmatkę. Posiekaj drobno czosnek. Połącz wszystkie składniki i odstaw sos do lodówki, najlepiej na kilka godzin przed podaniem. 

3. Kiełbaski grilluj, aż będą idealnie chrupiące i rumiane. Podawaj w towarzystwie sosu śliwkowego oraz wege tzatziki! 

 

"

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium