Odważ się być bez!
PIEROGI Z BOCZKOWĄ OKRASĄ
40.jpg

 

Pierogi z kapustą i grzybami z bezmięsną okrasą

6-8 porcji

nadzienie

  • duża garść suszonych grzybów
  • 1,1-1,2 litra bulionu
  • 500 g dobrej kiszonej kapusty
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju o neutralnym smaku
  • 2 białe cebule
  • sól do smaku
  • świeżo mielony czarny pieprz

ciasto

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju o neutralnym smaku
  • ok. 2 szklanek gorącej wody

okrasa

  • 1 opakowanie Bezmięsnego Boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża biała cebula
  • szczypta soli, świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania: 

Zacznij od przygotowania farszu. Poprzedniego dnia zalej grzyby zimnym bulionem (zostaw ok. 200 ml do kapusty). Po namoczeniu wstaw na ogień i gotuj aż do miękkości, około godziny. W międzyczasie ugotuj także kapustę, dodając do niej około 200 ml bulionu, a także liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy będzie gotowa, odcedź ją porządnie, wyjmij przyprawy, a kapustę posiekaj. Skrój drobno także grzyby i połącz je z kapustą. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na małym ogniu pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj sporą szczyptę soli. Kiedy będzie miękka i złota, dorzuć na patelnię kapustę z grzybami i wszystko razem przesmaż przez minutę. Dopraw do smaku i odstaw do wystudzenia. 

Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z solą, olejem i wodą (dodawaj ją stopniowo i tylko tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję). Wyrabiaj ciasto ręcznie na stolnicy lub w robocie kuchennym. Kiedy będzie elastyczne i gładkie, odrywaj po małej części, rozwałkowuj i wycinaj szklanką kółka na pierogi. Do każdego kółka nakładaj łyżkę farszu, następnie delikatnie zwilżaj brzegi wodą i zlepiaj je ze sobą. Powtórz z resztą ciasta i nadzienia.

Pod koniec lepienia zagotuj duży garnek z wodą. Porządnie ją posól. Wrzucaj pierogi na wrzątek i gotuj około 3 minut, chwilę po tym jak wypłyną na powierzchnię.

W międzyczasie przygotuj okrasę. Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż na małym ogniu z solą i pieprzem. Kiedy będzie lekko przezroczysta, dodaj boczek, równie drobno skrojony. Wszystko razem duś na oleju przez kilka minut, aż cebulka zezłoci się, a boczek przyrumieni. Podawaj okrasę na pierogach – również w Wigilię!

Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium